Slika je simbolična.
V Mariboru danes prireditev za spodbujanje branja med mladimi športniki.

Mariborska knjižnica bo v sklopu nacionalnega medresorskega programa, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom športajmoinberimo, v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor danes ob 11. uri pripravila prireditev za spodbujanje branja med mladimi športniki. Na prireditvi bodo sodelovali vrhunski športniki.

V Mariborski knjižnici so navedli, da na prireditvi pričakujejo kanuista na divjih vodah Simona Hočevarja, smučarsko tekačico Petro Majdič in rokometaša Luka Žvižeja.

Srečanje z vrhunskimi športniki bo potekalo ob knjigah. Pogovor se bo vrtel okrog vprašanja, kako lahko branje oziroma predvsem branje knjig poveže športni, akademski in osebnostni razvoj mladih športnikov, so dodali.

Pri projektu sicer sodelujejo tudi Mestna knjižnica Kranj, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Nosilka programa je Mariborska knjižnica.

Po navedbah knjižnice so ciljna skupina pri izvedbi nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športniki mladostniki, stari od 15 do 19 let, ki večino svojega prostega časa namenijo športu.

Program športajmoinberimo sicer izpostavlja sedem osnovnih smernic. Med drugim želijo za mlade športnike ustvariti okolje, v katerem bo branje knjig sprejeto kot del njihovega razvoja, vplivati na odnos mladih športnikov do branja in jim predstaviti branje kot veščino, ki jo izboljšajo z vadbo.

Branje knjig jim želijo predstaviti kot sestavni del priprave na tekmovanja, za njih bodo pripravili individualne bralne nasvete. Branje knjig jim želijo približati tudi kot redni del procesa športnih priprav in treningov, želijo pa jih seznaniti še z vplivom tehnologije z zasloni na njihovo akademsko, športno in zasebno življenje.

Po javno dostopnih podatkih o kategoriziranih športnikih v Sloveniji ta ciljna skupina predstavlja skoraj 57 odstotkov vseh kategoriziranih športnikov. Teh je sicer nekaj manj kot 7100, od teh jih v navedeno starostno skupino sodi dobrih 4000.

Med vsemi registriranimi športniki pa jih dobrih 39 odstotkov sodi v ciljno skupino mladostnikov med 15. in 19. letom starosti, še piše na spletni strani Mariborske knjižnice.

Komentarji (1)

Pobrežje_89 (ni preverjeno)

Lepo!

Starejše novice