Slika je simbolična.
Že deseto leto bo v Mariboru zaživel mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC.

V Mariboru se že deseto leto odvija vrhunski mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki povezuje in združuje ljubitelje sedme umetnosti s filmskimi ustvarjalci. 

Organizatorji obljubljajo, da kljub trenutnim razmeram letos ne bo nič drugače. »Festivalski program bo med 13. In 19. septembrom 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor prikazal izbor slovenskih in tujih dokumentarnih filmov, ki jih zaznamuje avtorski kreativni dokumentarni pristop, med katerimi so tudi uspešnice, ki so v mednarodnem prostoru požele vrsto nagrad,« so sporočili. 

Deseti DOKUDOC se bo z uradno otvoritvijo začel v ponedeljek, 13. septembra ob 20. uri. Takrat bo na sporedu dokumentarni film Mihe Čelarja z naslovom Sinovi burje. 

Pred otvoritvijo še slovesna podelitev plakete

Pred otvoritvijo festivala je v sodelovanju s Film in video klub Maribor ob 18. uri bila podelitev plakete DOKU oko mariborskemu avtorju Francu Kopiču. Ta beleži svetovni rekord v največjem številu ustvarjenih filmov, kar nekaj od njih je tudi dokumentarnih.

V torek sledijo projekcije treh slovenskih dokumentarnih filmov. Tretji festivalski dan bodo posvetili temi migtacij, integracije ter bizarnosti mej. Program vseh dni si lahko ogledate na spletni strani festivala

Na letošnjih DOKUDOC pogovorih, ki jih pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev, bodo razmišljali o regijskem programskem širjenju festivala in novih stebrih dokumentaristike v Sloveniji.

Priznanje neupogljivemu humanitarcu Tomu Križnarju

V nedeljo, 19. septembra, bodo podelili plaketo 'dokumentarno ime 2021', ki jo bo letos prejel režiser in borec za človekove pravice Tomo Križnar. »V času, kjer ni mej med tem, kar je res in ne, plaketo podeljujemo neupogljivemu humanitarcu, ki mu mora prisluhniti cel svet« so zapisali v utemeljitev nagrade.

»Ljubezen do dokumentarnega žanra nas že celo desetletje vedno znova spodbuja, da za vas pripravimo program, ki osvetljuje odličnost te filmske zvrsti. Naj vas druženje ob projekcijah, pogovorih in večernih zabavah prevzame, da se skupaj z nami podate na izjemno dokumentarno popotovanje,« sporočajo organizatorji. 

Žirija, ki jo sestavljajo Jan Gogola jr., Rok Biček in Uja Irgolič, bo enemu slovenskemu filmu podelila naziv DOKU izbrani 2021.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice