Bliža se 20. Študentska delovna brigada, ko bo okoli 40 študentov s prostovoljnim delom priskočilo na pomoč v širši okolici občine Črna na Koroškem.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru organizira med 20. in 29. julijem tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo letos potekala na Koroškem, in sicer v občini Črna na Koroškem.

Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri odstranjevanju objektov stare čistilne naprave, obnovi številnih mostov, košnji zaraščenih travnikov, urejanju turističnih pešpoti, obnovi objektov in pri domačih vsakdanjih opravilih občanov.

Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi letos napovedal svoj obisk in pomoč študentom pri samem delu.

»Tradicija projekta ter podatek, da že dvajseto leto zapored več kot 40 študentov del poletja nameni prostovoljstvu in solidarnosti do soljudi, veseli tako nas kot vse generacije v Sloveniji. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov. Kljub temu pa bi si želeli, da bi tovrstna dejanja začutilo še več ljudi, saj zadnja leta opažamo, da mladi poletne dni raje preživijo na kakšnem festivalu ali na morju in vedno težje nekaj dni namenijo udeležbi na prostovoljnih akcijah,« je povedala vodja letošnje izvedbe Bernarda Jeraj.

Težave Črne na Koroškem

Namen Študentske delovne brigade je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. Med njimi je tudi Koroška in občina Črna na Koroškem, katere posebnost se kaže predvsem v njeni reliefni razgibanosti, zgodovini rudarstva in s tem težkega preživljanja ljudi, njihovi trmi in vztrajnosti, izjemnega svetovnega športnega ugleda ter v dobri prepoznavnosti nekaterih odmevnih prireditev.

Tudi v tej občini prihaja do več problemov: staranja in zmanjševanja števila prebivalcev, manjšega števila rojstev, propadanja stavbnega fonda, neizkoriščene turistične kapacitete, propadanja gospodarske in socialne infrastrukture … Število prebivalcev se v občini postopno, a vztrajno zmanjšuje. To kaže število rojstev in smrti, posledično temu je upadanje števila otrok v šoli, vse manj je tudi ljudi v naseljih in zaselkih. 

Kazalci pa še nekaj let ne kažejo premika navzgor; tudi selitveni prirast je bil v zadnjih letih negativen. 

Aktivni študentje na petih deloviščih

Študentje bodo aktivni na petih različnih deloviščih.

  • Čistilna naprava v Črni – čiščenje in priprava terena za postavitev nove čistilne naprave, košnja travnika in urejanje okolice ter podiranje zastarelih objektov.
  • Športno igrišče – košnja in urejanje okolice; odstranitev zaščitnih mrež, barvanje nosilnih drogov in barvanje nadstreška.
  • Trim steza in Zelena pot v Črni – zamenjava dotrajanega podesta v brunarici, ureditev pešpoti, odstranjevanje podrtih dreves in zamenjava dotrajane telovadne naprave.
  • Žerjav – prenova mostov in brežine potoka, čiščenje ter odpravljanje posledic vetroloma.

Hkrati bodo študenti prostovoljci pri domačih opravilih priskočili na pomoč socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam v občini. Lotili se bodo tudi obnove številnih mostov, košenj ter urejanja poti.

Zgodovina Delovne brigade:

Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz.

Odtlej so študentje pomagali še v Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015), v Radljah ob Dravi (2016) in v Kranjski gori (2017).

20. let Študentske delovne brigade bo ŠOUM obeležila z jesensko razstavo v Univerzitetni knjižnici Maribor, ob koncu pa sledi tudi veliko srečanje vseh študentov brigadirjev, ki so vsa leta doslej puščali »posledice« po omenjenih lokacijah v Sloveniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice