Vir: Facebook profil Branimir Ritonja
Na Mestni občini Maribor poudarjajo, da odnos občine do javnih plastik in umetnikov nikakor ni nespoštljiv.

Pred dnevi smo poročali, da je akademska kiparka Metka Kavčič obisku Lenta zgrožena ugotovila, da njene umetniške klopi, ki nosi naslov 'Ženska klop', ni več na svoji lokaciji ob Sodnem stolpu. Našli so jo na kupu kamenja sredi gradbišča, nevarno blizu reke Drave.

»Klop je bila izruvana iz betonskih tal in odložena na obrežje Drave čisto na rob,« je za Mariborinfo povedala kiparka. 

Ker so klop delavci izruvali in prestavili z bagrom, ni ostala brez poškodb. Poškodovana sta železni in leseni del klopi.

Ob Sodnem stolpu zamenjava finalnega tlaka in celotne podlage

»Delavcem nihče ni dal navodil o ravnanju, ne o hrambi ali zaščiti klopi, z njo so ravnali huje kot z odpadnim materialom,« je povedala Liljana Jarh, pobudnica projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh, v sklopu katerega je bila leta 2015 ob Sodnem stolpu postavljena klop Metke Kavčič.

Vprašanja o tem, zakaj so omenjeno klop prestavili in ali so imeli delavci kakšna navodila, kaj narediti z omenjeno klopjo, smo naslovili na mariborsko občino. 

Z odgovori so bili skopi. Pojasnili so le, da je bil finalni tlak v območju, kjer je bila postavljena klop, v izjemno slabem stanju: »Zaradi izgleda celotnega območja pred vhodom v Sodni stolp, je bila po projektu predvidena zamenjava finalnega tlaka in celotne podlage.«

»V tem območju je bila postavljena klop, ki smo jo zaradi izvajanja teh del morali odstraniti in deponirati na gradbišču,« so dodali.

Klop začasno 'pospravili' v Sodni stolp, bo po obnovi ostala na Lentu?

Kakšna bo usoda klopi po končani prenovi Lenta? 

Jarh pojasnjuje, da je bila klop narejena točno za to lokacijo ob Sodnem stolpu: »Pripoveduje zgodbo o sodnih procesih v času pogubljanja zaradi 'čarovništva' in o odnosu do žensk - ne samo v tistem času.«

»Njeno mesto je ob Sodnem stolpu in upam, da je to mogoče razumeti in spoštovati,« dodaja.

Na mariborski občini so potrdili, da bodo klop po končani obnovi Lenta postavili nazaj ob Sodni stolp: »Klop se bo montirala na prvotno mesto, ko se bodo zaključila večja gradbena dela v okolici.«

Razočarani nad odnosom mariborske občine

To ni prvič, da je bila omenjena klop na udaru. »Ta neprijetna stvar se je zgodila že tretjič,« je pojasnila Kavčič: »Prvič sta sredi belega dne prišla dva mimoidoča s sekiro in začela klop mehansko uničevati.« Takrat so vandala na srečo zalotili in pregnali. 

Drug primer je bil ob prenovi Sodnega stolpa, ko avtorice klopi in sodelujočih pri projekti Zgodba o klopeh in ljudeh ni nihče obvestil, kam so prenesli klop. »Šele čez teden dni smo izvedeli, da je klop v Ljubljani,« razlaga Kavčič: »Z obrazložitvijo, da v Mariboru niso našli nikjer prostora za deponiranje.«

Avtorica klopi ne skriva razočaranja nad odnosom mestne oblasti, ne samo do njene umetnine, ampak tudi drugih javnih plastik. 

»Vse kar ustvarjamo tukaj v Mariboru, ni samo v enem ali pa v dveh mandatih, mi tukaj ustvarjamo že desetletja, puščamo sledi, ki so vredne, da se ohranijo,« pravi. 

»Stvari se enostavno odstranjujejo in izginjajo,« je dejala. Pri tem izpostavlja bronasto sedečo figuro Gabrijela Kolbiča na vogalu Aškerčeve in Kersnikove ulice, ki so jo odstranili pred leti in vsem dobro znano fontano Fitoliti mariborskega kiparja Vojka Štuhca, ki so jo ukradli iz Mestnega parka. 

Kot pravi, so glede na visoko zveneče obljube, ki so bile dane s strani od župana in celotne ekipe, o tem, kako bodo sodelovali z umetniki, pričakovali boljši odnos: »Razočaranje zaradi tega je še toliko večje, ko vidimo negativen odnos, aroganco in nepriznavanje našega dela.« 

Občina: »Odnos do javnih plastik in umetnikov nikakor ni nespoštljiv«

»Odnos  Mestne občine Maribor  do javnih plastik in umetnikov nikakor ni nespoštljiv,« so za Mariborinfo zatrdili na mariborski občini. 

Pri tem so izpostavili njihova prizadevanja k temu, da bi Mestnemu parku povrnili ukradeno fontano. 

»Zaradi zavedanja o pomembnosti javnih plastik smo z dedinjami avtorskih pravic fontane Fitoliti avtorja Vojka Štuhca dolgo iskali rešitev, kako jo nadomestiti. Iskanje rešitve je potekalo v sodelovanju z dedinjami in različnimi strokovnimi službami.«

Obljubljajo, da bomo po izpeljavi vseh postopkov, Fitolite lahko spet občudovali v Mestnem parku.

Komentarji (8)

AnGus (ni preverjeno)

A je Arsenović že izpolnil obljubo in prestavil podzemni zbiralnik odpadkov pri tržnici?

nilferd (ni preverjeno)

kaj ne veste da je ovi lopov z zabjo faco hotel porusiti celo kuzno znamenje- ker moti pogled na gostolno koper-zdaj pa imate poleg spomenika umrlim v kugi neke cevi(namakalisce) kjer cvilijo in norijo froci!!!!ggnusno on zavrzno iz strani arsenovica!!!!kot da bi na pokopališču dobrava imeli namakalisce kjer bi noreli in cvilili mladi srbski froci!!!toliko o skrbi za kulturno dediscino!!!!!mars zabja faca!!!

In reply to by Tanja flasskon (ni preverjeno)

lmao (ni preverjeno)

problem je, da je bila zadeva postavljena v času prejšnjega župana in ni v obliki konveksnih mnogokotnikov in poliedrov na katere je čist penasta trenutna oblast.

orožnik (ni preverjeno)

Pa kaj serjete, kakšna ženska klop, pa neka umetnost, če hoče ta "umetnica" imeti novo, ji jo jaz Pohorc naredim iz hrastovega ali kostanjevega lesa v eni uri, ha ha, klop izdelana z najmodernejšemi el. stroji, (freze. houbli itd) in to je umetnost, ste že vsi znoreli....navaden industrijski proizvod!

Čunga - lunga (ni preverjeno)

A res ne morete nehati nabijati z "žensko klopjo", kot da je to največji problem v Mariboru! Pa kaj to sploh pomeni - če je ženska klop ali lahko na njej sedijo le ženske? Me zanima kakšen hudič bi zganjale feministke in novinarji če bi postavili moško klop... no če bi jo gradbinci izruvali pa bi doživljale ekstazo... Meščani in meščanke TOTEGA mesta imamo bistveno večje probleme - nenormalno visoke položnice za vodo za Nigrad, za smeti, za ogrevanje, za vrtece...

jasna maribor (ni preverjeno)

odstavite cetnika in bo bolje -maribor bo koncno resen!!garantirano!!!!

In reply to by Čunga - lunga (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Kako se lahko občina tako neumno laže? S tem tam zaposleni povedo le to, kakšni ljudje so. Kaj pa Poletno veselje pri UGM? En del uničen zaradi postavitve potopnih smetnjakov. Zdaj ta klop. Mene bi bilo sram, njih ne bo, ker je za to potrebno imeti vest.

Kninska kraljica (ni preverjeno)

zdruzen maribor je trdno odlocen da arsenovic mora odstopiti iz delovnega mesta za zupana maribora -odlocitev je nepreklicna-mars iz maribora !!!!!

Starejše novice