Slika je simbolična.
Simbol 'Prava izbira' omogoča gostincem izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe, potrošnikom pa omogoča lažjo prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov.

Raziskave prehranskih navad odrasle populacije kažejo, da se velik del aktivne populacije in študentov prehranjuje nezdravo ter imajo večinoma neredne obroke, ki jih pogosto izpuščajo. Mnogi pretežno izbirajo tudi živila z manj ugodno prehransko sestavo.

K temu veliko prispeva način življenja, predvsem pa ponudba obrokov, ki so mnogokrat energijsko prebogati in hranilno revni, z večjo vsebnostjo maščob, sladkorja in soli.

Po podatkih CINDI študije je imelo v Sloveniji v letu 2020 približno 39 odstotkov prebivalcev starih od 25 do 74 let čezmerno telesno maso, 20 odstotkov pa je bilo opredeljenih kot debelih.

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje pa so podatki v zadnjem obdobju še bolj zaskrbljujoči, na kar opozarjajo raziskave v »pokoronskem« času. Vse večji delež prebivalcev se prehranjuje tudi izven doma ali si na dom naroča dostavo obrokov, zato postaja kakovost te ponudbe hrane vse pomembnejša.

Kaj ponazarja simbol 'Prava izbira'?

Ker je del prizadevanj Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj, tudi povečati in izboljšati ponudbo kakovostnih, zdravju koristnih obrokov pri ponudnikih v gostinstvu in turizmu, je ministrstvo za zdravje v okviru projekta »Dober tek študent« finančno omogočilo razvoj kriterijev in postopkov za pridobitev simbola 'Prava izbira'.

Pri izbiri v okviru gostinske ponudbe nam lahko tako pomaga novo razviti simbol 'Prava izbira', ki označuje prehransko ugodnejšo ponudbo obrokov.

»Simbol 'Prava izbira' gostincem omogoča izpostavitev višje kakovosti ponujenih obrokov, potrošnikom pa olajša njihovo prepoznavo,« je izpostavila Katja Povhe Jemec z ministrstva za zdravje in dodala, da verjamejo, da bo simbol dobro sprejet tako med gostinskimi ponudniki kot gosti.

Mnogi gostinci zaradi podražitev pripravljajo prehransko neugodne obroke

Draginja sicer ni povzročila neenakosti le med potrošniki, kjer si določene ranljivejše skupine težje privoščijo praviloma dražje zdrave obroke, ampak tudi med gostinci, ki zaradi dražjih surovin in energentov težje zagotavljajo kakovostno ponudbo.

Posledično veliko gostincev pripravlja prehransko izjemno neugodne obroke. Mnogi so pripravljeni z neprimernimi toplotnimi postopki, kot je cvrtje v maščobi. Številni temeljijo na predpripravljenih živilih, ki vsebujejo veliko maščob, soli in sladkorja, pogosto pa imajo dodane tudi številne aditive.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je zato skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije za gostince pripravil sklop teoretičnih in praktičnih usposabljanj, ki vključujejo tudi udeležbo v demonstracijski kuhinji Društva kuharjev in slaščičarjev.

Glavni namen projekta je uveljavitev simbola 'Prava izbira' za prehransko ustreznejšo ponudbo ne le pri čim več študentskih ponudnikih, ampak to možnost ponuditi tudi vsem ostalim gostinskim in turističnim ponudnikom, kot so zdravilišča, hoteli, restavracije in delavske menze, kjer prav tako obstajajo možnosti za izboljšave.

Kje že lahko najdemo simbol 'Prava izbira'?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so simbol 'Prava izbira' do sedaj prejele naslednje restavracije:

Restavracije Interspar (Citypark Ljubljana, Vič Ljubljana, Europark Maribor, Supernova Qlandia Kranj, Park Center Koper, Supernova Qlandia Maribor, Supernova Qlandia Nova Gorica, Citycenter Celje, Murska Sobota), Restavracije Sovita (Lokacije: Gospodarska zbornica Slovenija v Ljubljani, Akrapovič Črnomelj, Elrad Gornja Radgona, Panvita Gornja Radgona, Henkel Maribor, Tosama Vir, Etiketa Žiri, Telekom Cigaletova Ljubljana, Kolektor Etra Ljubljana, VDC Tončke Hočevar Ljubljana), Restavracija Vivo D125, Restavracija EAT Smart, Restavracija Ancora in Restavracija Piano.

Kako lahko gostinci pridejo do simbola?

Dokazilo o simbolu Prava izbira in s tem tudi možnost njegove uporabe prejme gostinski ponudnik, ki uspešno opravi teoretično in praktično triurno delavnico o pripravi zdravju koristnih jedi. Prav tako mora imeti po prejemu simbola Prava izbira v dnevni ponudbi vsaj en obrok, ki ustreza kriterijem zdravju koristne izbire.

Kriteriji se nanašajo tako na količino, kot tudi na sestavo in razmerje vsebovanih sestavin. Prednost se daje izboru lokalnih, sezonskih in ekoloških izdelkov ter toplotnim pripravam, ki ne vplivajo škodljivo in ne zmanjšujejo hranilne vrednosti obroka.

Prav tako se za začinjanje spodbuja uporaba naravnih sestavin in omejuje uporaba različnih industrijskih zgoščevalcev in ojačevalcev arom.

Poleg udeležbe na brezplačni delavnici, pa mora zainteresiran gostinski ponudnik za menije, ki jih želi izpostaviti in opremiti s simbolom, izpolniti tudi vlogo za pridobitev simbola. Dodatne informacije so na voljo tukaj.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mestjanar (nepreverjen)

Kakšen pofl pa je to, ga. Katja? Kje v svetu ste si vzeli zgled za takšno početje, ali je to zraslo na zelniku vašega min. za zdravje? Spet seminarčki, uradno pokriti preko NIJZ in TGZS, v nadaljevanju pa čisti obvod denarja (verjetno cca 500,00 €/osebo za seminar) preko "posebej" izbranih pooblaščenih izvajalcev le teh. Potem verjetno še kak tisočak za znakec 'Prava izbira' in še "nekaj" za vpis v kak zbornični seznam "ta pravih" gostiln. Pokvarjeni ste kot kvargelj. To je ista rabota, ki jo npr. izvaja min. za dig. preobr. (Stojmenova Duh) v tesni povezavi s Pirc Musarjevo ter posebej (njune) izbrane firme za izvedbo 12 urnih seminarjev za dig. opismenjevanje starejših od 55 let. Vir financiranja pri 1. bodo gostinci v 2 primeru pa državna mavha. Banda zgonjena!

Starejše novice