Foto: Jure Banfi
Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota, je podal izjavo glede ukrepov policije v povezavi z varovanjem današnje nogometne tekme med Muro in Mariborom.

O dogodku, ki je zaznamoval današnji nogometni derbi Mure in Maribora, so ob 21. uri spregovorili tudi soboški policisti.

Prekmursko-štajerski derbi je bil iz vidika varnosti ocenjen kot dogodek srednjega tveganja in je bil varovan v skladu s sprejetim načrtom. Policisti so pri izvajanju nalog v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko.

Tekma je bila prekinjena v 57. minuti, ko je odvrženi pirotehnični izdelek sprožil močno eksplozijo, v kateri se je poškodovalo pet nogometašev Mure in kondicijski trener domače ekipe.

Vseh šest je bilo po pregledu na soboški urgenci napotenih na nadaljnje preiskave v UKC Maribor, so v izjavi za javnost zapisali v soboškem klubu. Stopnja poškodb bo znana naknadno, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Pri črno-belih so na novinarski konferenci razkrili, da sta jo najtežje skupila Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo, ki sta ob opeklinah na nogah začasno izgubila sluh. V incidentu so bili poškodovani še Žiga Laci, Robert Čakš, Luka Turudija in kondicijski trener Gal Ribič.

»Do sredine drugega polčasa je vse skupaj potekalo v skladu s športnim navijanjem, potem pa je iz območja organizirane navijaške skupine Viole zaenkrat še neznani storilec v skupino domačih igralcev, ki so bili na območju ogrevanja, odvrgel močno prepovedano pirotehnično sredstvo močnejše sredstvo. 

To sredstvo je pri šestih osebah povzročilo telesne poškodbe. Vsi poškodovani so iskali zdravniško pomoč v soboški ustanovi, potem pa bili prepeljani v Maribor. Prvi podatki kažejo, da so pri dveh nastale hude telesne poškodbe, pri ostalih štirih pa lahke poškodbe,« je več ali manj že znano ponovil Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Pri vseh šestih poškodovanih gre za okvaro sluha. Kocet je dodal, da je policija s pomočjo nadzornih sredstev že identificirala dva, tri kršitelje.

V prihodnjih dneh sledi pregled videonadzornih posnetkov, ugotavljanje dodatna dejstva in okoliščine ter zbrati dokaze za ustrezne postopke, to so lahko prekrškovni ali predkazenski postopki.

»Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre za sume storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Policisti so že danes ukrenili vse potrebno, opravili ogled dejanja, zbrali prva obvestila, zaslišali nekaj očividcev, domnevnih prič, nadaljnje aktivnosti pa sledijo v naslednjih dneh,« je aktivnosti policije predstavil Kocet.

Vodja Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota je potrdil, da so bila za vzdrževanje in vzpostavitev javnega reda zoper devet oseb uporabljena tudi prisilna sredstva v obliki telesne sile. Ker so opozorila organizatorja, varnostnikov in policistov zalegla, se je območje izpraznilo brez prisilnega praznjenja.

Člani navijaške skupine Viole so poškodovali še stole na tribuni, na kateri so bili nastanjeni, policija pa v povezavi z obema dogodkoma preiskuje sum storitve več kaznivih dejanj.

Postopek bo sprožen tudi zoper organizatorja dogodka, zbrana so prva obvestila, kazen za takšne prekrške pa znaša 500 evrov za pravno osebo, še 250 evrov pa za odgovorno osebo.

Nadaljnje aktivnosti policije sledijo v naslednjih dneh.

Komentarji (7)

Mbb (ni preverjeno)

To so balkanske rabote ! V EU na stadionih ni policije ampak klubi plačajo redarje ,ki skrbijo.za varnost. NK Maribor je potrebno kaznovati .

Milficaa (ni preverjeno)

Spoznala bi rada toga keri je vrgo petardo ker ma v hlačah tudi še eno velko petardo

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

INFILTRANT ZIHER

Kajo (ni preverjeno)

Pa glavno da bo onih sest dobilo Lepe odskodnine picke navadne

Dulo (ni preverjeno)

Pička si ti pa tvoja cela familija, narkoman zabite, da ti pes jebo familijo

In reply to by Kajo (ni preverjeno)

Alo (ni preverjeno)

Zaradi poškodbe na nogometni tekmi, pomoč iskal tudi otrok

A.K. (ni preverjeno)

In policaji rabijo več dni da pogledajo 3 minute posnetka WTF

Starejše novice