Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 v Evropski uniji.

V skupni izjavi so danes sporočili, da bi bilo v primeru odobritve lahko cepivo v Evropski uniji na voljo do konca leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočili so tudi, da je Evropska agencija za zdravila v ponedeljek potrdila sprejem njihove vloge. Glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je sprejem vloge pozdravil kot še en pomemben mejnik v njihovih skupnih prizadevanjih z BioNTechom, da ublažijo zdravstveno krizo.

Evropska agencija za zdravila je sporočila, da bodo najkasneje 29. decembra pripravili izredno srečanje, na katerem bodo odločili o dovoljenju za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila BioNTech in Pfizer, če bodo seveda predloženi podatki dovolj trdni, da bodo lahko sklepali o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva.

Vlogo za pogojno odobritev svojega cepiva proti covidu-19 naj bi pri Evropski agenciji za zdravila v ponedeljek vložilo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna.

Moderna ter Biontech in Pfizer so sicer pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila že vložili vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojih cepiv poti covidu-19 v ZDA, še navaja nemška tiskovna agencija dpa.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cepi se (nepreverjen)

ali pa umri

Starejše novice