Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Stavka upravnih enot je skoraj popolnoma ohromila gospodarstvo. Največ težav imajo prav podjetja v gradbenem sektorju, ki zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj že razmišljajo o izgubah. Med njimi sta tudi mariborski podjetji Lumar in Marles.

Številna podjetja po državi poročajo o vse več težavah zaradi stavke na upravnih enotah. Zaposleni na 54 od 58 upravnih enot so prvič stavkali 13. marca, nato pa je v sredini maja 34 upravnih enot stavko zaostrilo, in sicer do izpolnitve zahtev.

Med njihovimi stakovnimi zahtevami so dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedba dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah.

Stavki se je pridružila tudi Upravna enota Maribor, ki pa je v začetku meseca prešla na spremenjeno organizacijo dela. Stranke tako v času uradnih ur sprejemajo na stranskem vhodu s strani Razlagove ulice, kar pri obiskovalcih povzroča veliko nezadovoljstva zaradi dolgih čakalnih vrst.

Težave pa nimajo samo posamezniki, temveč tudi podjetja. Te se največkrat nanašajo na zaposlovanje tujih delavcev in zamude pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu bi si zato želeli razširitve nabora bistvenih nalog v času stavke.

Kmalu bi se lahko ustavil celoten gospodarski sektor

Da gospodarstveniki zaradi stavke upravnih enot dnevno beležijo izgube poudarja Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

»Podjetja zaradi pomanjkanja ustreznih kadrov v Sloveniji nove sodelavce iščejo na tujih trgih, in ko jih najdejo, zanje ne morejo pridobiti ustreznih soglasij. Posledično ne morejo delavcev vključiti v svoje delovne procese,« razlaga Podgornik.

Po njenih besedah je podobno tudi z gradbenimi dovoljenji. Podjetja, predvsem v gradbeni panogi, imajo mnogo naročil, dela pa zaradi neizdanih gradbenih dovoljenj ne morejo opraviti.

»Če so v preteklosti lahko v enem mesecu postavili deset hiš, lahko sedaj postavijo zgolj eno. Kar pa je velik udarec tudi za vse podizvajalce oziroma celoten sektor, ki se bo kmalu popolnoma ustavil,« je jasna direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

Pri tem Podgornik dodaja, da bo imelo trenutno stanje multiplikativne in dolgoročne posledice. »Podjetja izgubljajo dohodek, posredno pa tudi država izgublja proračunska sredstva, ki bi jih pridobila iz naslova obveznih davkov in dajatev. Gre za lose-lose situacijo, kjer prav vsi akterji v verigi izgubljajo,« še dodaja Aleksandra Podgornik.

V Marlesu ogrožena gradnja okoli 50 objektov

Do velikih težav med drugim prihaja v mariborskem podjetju Marles, ki je specializirano za gradnjo lesenih montažnih objektov, predvsem zaradi neizdaje in velikih zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj.

»To za nas povzroča veliko neposredno poslovno škodo. Trenutno na gradbeno dovoljenje čaka že devet naših projektov, do konca leta bi jih morali pridobiti še približno 40, kar bi pomenilo polovico naših letnih kapacitet postavitev Marlesovih domov v Sloveniji,« razlagajo v Marlesu.

Letno namreč v Sloveniji v Marlesu zgradijo okoli 100 objektov, že sedaj pa v podjetju ocenjujejo, da bo stavka do konca leta vplivala na gradnjo približno 50 objektov.

V Lumarju se je izdaja dovoljenj zmanjšala za okoli 80 odstotkov

Da pri Marlesu ne gre za osamljen primer, dokazujejo še v enem mariborskem podjetju, in sicer v podjetju Lumar, ki se prav tako ukvarja z gradnjo lesenih montažnih objektov.

Tudi v Lumarju tako poročajo o težavah zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj. »Naša statistika na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj kaže, da se je v zadnjih dveh mesecih število izdanih gradbenih dovoljenj rapidno zmanjšalo, in sicer za okoli 80 odstotkov glede na predhodno obdobje in je vsako, v zadnjih dveh mesecih izdano gradbeno dovoljenje, prej izjema kot pravilo,« poudarjaja Marko Lukić, lastnik in direktor podjetja Lumar.

Pri tem Lukić dodaja, da so se roki za izdajo gradbenih dovoljenj za okoli mesec dni podaljšali že po zadnji spremembi zakonodaje, zaradi česar na posamezno gradbeno dovoljenje čakajo tudi več kot štiri mesece. Ti roki pa se še dodatno podaljšujejo zaradi stavke upravnih enot.

Trenutno izgub zaradi stavke še ne beležijo, prve večje težave v Lumarju tako pričakujejo med jesenjo in prihodnjo pomladjo. »Izpada pridobljenih gradbenih dovoljenj, tudi če bi želeli, enostavno ne bomo uspeli nadoknaditi. Vsekakor pa govorimo o milijonskih izgubah prihodkov in ogrožanju delovnih mest,« zaključuje direktor podjetja Lumar.

Kdo bo odgovarjal za posledice?

Tako Štajerska gospodarska zbornica, kot podjetja, so si enotni v mnenju, da se mora stavka upravnih enot čim hitreje končati.

»Želimo opozoriti, da stavkovne aktivnosti prekinjeno trajajo že od lanskega novembra, neprekinjeno pa vse od marca 2024. Zato pričakujemo, da nas seznanijo z ustrezno rešitvijo, ali pa jasno povedo, kdo in kako bo odgovarjal za posledice, ki jih takšen stihijski odnos prinaša,« je med drugim jasna Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

Kdo bo prevzel odgovornost za izpade prihodkov podjetij in druge posledice, se sprašuje tudi Marko Lukič, direktor in lastnik podjetja Lumar.

»Od države, pristojnega ministrstva, pričakujemo, da bo nastalo situacijo takoj uredilo in bo izdajo gradbenih dovoljenj dodalo na seznam nujnih, bistvenih nalog, ki jih je potrebno izvajati v času stavke. Podjetja ne moremo več čakati, da se bo država uspela dogovoriti s sindikati, razen če povedo, kdo bo plačal za nastalo škodo,« pa še dodaja Lukić.

Komentarji (13)

44 (ni preverjeno)

Cakajo donacije
Stavkaj a ne delaj skode
Sramota

totalno pameten (ni preverjeno)

je pa zanimivo, da na par OE na štajerskem pa se vseeno lahko naročiš oz čakaš, da si lahko pridobiš dokumente brez nekega čakanja in živciranja.
zgleda je vsaka oe država zase....

Konec gnile ju… (ni preverjeno)

smo vas nenehno opozarjali da slovenija nikoli ni zares opravils s srbskimi okupatorji!!!cetniska srbska zalega se naprej neovirano ropa in unicuje naso precudovito slovenijo!!!seveda ob pomoci sodne udbomafije!!!kako dolgo se boste prenasali vse to- slovenski narod-vas vprasam!!!smo se zato borili 1991-da nas danes unicujejo srbski mafijasi in ostala jugofilna zalega!!?????

Ma si naiven (ni preverjeno)

prodali su
youtu.be/AQ7gaMWlHek

In reply to by Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Dobra volja (ni preverjeno)

"Kdor ima iskreno in odprto srce, naravno občuti zaupanje vase in se zna ceniti, obenem pa zanj ni razloga, da bi do drugih čutil strah " in sovraštvo

In reply to by Konec gnile ju… (ni preverjeno)

Ne smete graditi (ni preverjeno)

Kadar vam politika ne da dovoljen pomeni da ne smete graditi. Kazni za nedovoljeno delo so visoke.

pohorskisvizec

Kje je pernati in .....kako se piše min.?Pernati je na Tinci.

BosanacLjubimac (ni preverjeno)

Ti si tako glup da će mi tvoja doći ...
... kad tad ...

In reply to by pohorskisvizec

xxxtinca (ni preverjeno)

golobu in levakom se fučka za vas,vam bo polal selfija s hrvaškega morja

ortar (ni preverjeno)

»Kdo bo plačal za nastalo škodo?« Odgovor je stavkajoči, nimajo kaj delati in se tako kratkočasijo, saj v vitki državi jih je preveč.

Maynard (ni preverjeno)

Zakaj .PRASCI
v Upravnih enotah NISO stavkali pred
24.Aprilom2022..
Tudi pred tem so imeli slabe plače.
🐑🐒 LOPOVI.💩
Vse stavke v -slovenistanu- so
Organizirano
KRIMINALNO ..sds ..
rušenje vlade SVOBODA.
Nikoli
več tranzicijski KRIMINALCI..sds..

pohorskisvizec

Maynard,zakaj več ne živijo dinozavri?Tebi nekaj ni jasno.

In reply to by Maynard (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Kdo bo plačal? Zna se ... Svizni!

Starejše novice