36 avtorjev je razstavilo 55 del na temo portreti (foto: Almira Ćatović).
Razstava fotografij Fotokluba Maribor, ki deluje od leta 1936 in je edini, ki v slovenskem prostoru deluje neprekinjeno.

V Fotogaleriji STOLP je 36 avtorjev razstavilo 55 del v sklopu klubske razstave. Letošnja rdeča nit je portret, ki je eden najbolj priljubljenih in pogostih žanrov v fotografiji.

Portret kot eden izmed prvih fotografskih žanrov ni bil smatran za umetnost, ampak je služil dokumentiranju in referenci za slikarje.

Že v 19. stoletju je tudi v fotografske portrete prešla težnja po predstavljanju značaja portretiranca, njegovega družbenega položaja, izpovednosti okoliščin, v katerih je fotografiran. 

Da se je fotografija uveljavila kot nova umetnostna zvrst je veliko prispeval znameniti francoski fotograf Gaspard Félix Tournachon, znan kot Nadar.

Tradicija klasičnega portreta se je od 19. stoletja dalje razvila v številne sloge in tudi Slovenija ni zaostajala za svetovnim razvojem fotografije in prvega poklicnega fotografa s svojim portretnim ateljejem Ernesta Pogorelca, beležimo že leta 1859. 

55 portretov 36 avtorjev

Letošnja razstava Fotokluba Maribor oriše celotno časovno linijo kvalitet portretne fotografije in z njo povezanih tehnik.

36 avtorjev daje priložnost, da pridobimo vpogled v pristop k tovrstnemu žanru in se poglobimo v vlogo portretistike v sodobnem času.

Štiričlanska žirija v sestavi Sare Nuše Golob Grabner, Branimirja Ritonje, Teodorja Veingerla in Gera Angleitnerja, je med prispelimi deli izbrala 55 portretov 36 avtorjev.

Diplomirana umetnostna zgodovinarka in anglistka ter kustosinja razstave Sara Nuša Golob Grabner je kot izziv za skupinsko razstavo izpostavila: »Ko pišeš besedilo za skupinsko razstavo, ne moreš napisati enega koherentnega besedila, zato ker posploševanja ne morejo veljati.

In vedno se je treba lotiti z osnovnim razumevanjem teme, ki je tokrat portret in hkrati tudi z individualnim poglabljanjem v vsakega posameznega avtorja.«  

Na razstavi sodelujejo: Aleš Žiberna, Almira Ćatović, Anita Kirbiš, Anja Cigala, Bojan Sobočan, Gašper Vrabel, Aleksander Brunčko, Bojan Šenet, Bosiljka Ambrož, Iztok Kobal, Gero Angleitner, Branimir Ritonja, Branko Koniček, Dušan Gajšek, Gregor Salobir, Ivo Usar, Dušan Brezovnik, Jože Marinič, Leon Gobec, Maja Mekina, Matej Podlesnik, Miha Kacafura, Mihael Brunčko, Matjaž Malenšek, Rasto Pušauer, Maja Modrinjak, Polona Marolt, Janja Cizelj, Rasta Vrečko, Simon Petrovič, Suzana Pušauer, Teodor Veingerl, Vinci Oblak, Zdravko  Kokanović – Koki in Zdenko Frangež.

Razstava je na ogled do 17. januarja 2022.

Nastanek kluba in galerije STOLP

Fotoklub Maribor deluje od leta 1936 in je edini, ki v slovenskem prostoru deluje neprekinjeno. Svojo prvo ustanovno sejo je imel 9. januarja 1936 v hotelu Orel, ki jo je vodil dr. Jože Goričar, prvi predsednik kluba.

Prvi delovni prostori kluba so se nahajali v kletnih prostorih Narodnega doma v Mariboru, ki so jih najeli od Sokolskega društva Maribor – Matrica. 

A ker prostori niso bili primerni, je klub pogosto gostoval pri drugih društvih in ustanovah, predvsem šolah. Članki kluba so se pogosto srečevali v kavarni Jadran, na vogalu Partizanske in Meljske ceste.

Fotoklub je večkrat zamenjal svoje prostore, leta 1979 pa je za svoje prostore dobil v Židovskem stolpu, kjer je še danes galerija fotografije, ki velja za najstarejšo galerijo za fotografijo v Sloveniji.

Starejše novice