Na sinočnji slavnostni razglasitvi v Cankarjevem domu v Ljubljani, so naziv Inženirka leta 2019 podelili Aidi Kamišalić Latifić.

Doktorica in soizumiteljica patenta Aida Kamišalić Latifić se kot raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ukvarja predvsem s tehnologijo veriženja blokov. Kipec ji je na dogodku izročila lanska, prva slovenska inženirka leta Dora Domajnko

Izborna žirija Inženirke leta 2019 Aidino življenjsko zgodbo prepoznava kot navdih mladim, da sledijo svojim inženirskim sanjam – četudi so razmere, v katerih sanjarijo, zahtevne.

Kamišalić Latifićeva je namreč zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje znanje in zaupanje vase. Mlado Aido je v 90. letih iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo namreč pregnala vojna. »Lahko ti vzamejo vse, razen znanja.« Ta misel je postala njeno temeljno vodilo. 

Pridobivanje znanja jo je vodilo od begunskega centra in šole preko Prve gimnazije Maribor do Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru. V akademskem okolju je kasneje našla tudi svoj poklicni dom. 

Mama, nogometašica in pobudnica družbene iniciative za dekleta

Poleg strokovnih dosežkov in z izjemno življenjsko zgodbo navdihuje tudi s svojo osebnostjo. Je mati dveh otrok, članica ženske nogometne ekipe in tudi družbeno angažirana. Je članica pobude Ladies in Informatics in prispeva k oblikovanju dekletom prijaznega delovnega okolja na Inštitutu za informatiko.

S širino duha v vsakem delu svojega življenja deluje za skupno dobro. »Sama nisem imela v družini zgleda, sem se pa za študij odločila pragmatično. Raziskala sem, kaj me veseli, v čem sem dobra in kaj družba potrebuje. In ugotovila, da potrebuje inženirje in inženirke računalništva ter informatike. Potrebuje jih tudi še danes in v prihodnje, zato upam, da smo s svojim zgledom mlade spodbudili k temu,« je ob razglasitvi izpostavila nagrajenka.

Vzgled za mlade

Vlogo inženirstva, njegov gospodarski in družbeni prispevek ter potrebo po vzgledih sta predstavila minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer.

V nadaljevanju je Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija in predsednica uprave Siemens Hrvaška, pobudnica izbora Inženirka leta, v video nagovoru izpostavila, da je problem pomanjkanja žensk v inženirskih poklicih skupen vsem razvitim državam sveta, da pa enako velja za prizadevanja, da to sliko spremenimo.

»Ključna sta dva dejavnika, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice. Prvič, ker imajo premalo vzgledov. In drugič, ker jim ne znamo razložiti pomembne vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Zato smo danes tu. Da izpostavimo vlogo inženirskih poklicev. Da z vzgledi predstavimo mladim kaj inženirke v naši družbi delajo in dosegajo. Da spodbudimo mlade, naj sledijo svojim sanjam,« je dejala.

Jože Torkar, direktor energetskih in okoljskih rešitev v Petrolu, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo! v okviru katerega poteka drugi letošnji izbor Inženirka leta, pa je spomnil na slovenske dosežke, saj po indeksu človeškega kapitala Slovenci zasedamo 9. mesto na svetu, proizvedemo največ laserjev za medicino in industrijo na prebivalca na svetu, enako pa velja tudi za število raziskovalcev umetne inteligence, saj prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobiva sedež prav v Sloveniji. 

»Ti in mnogi drugi dosežki potrjujejo, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Krepijo nam samozavest in pomagajo razpreti krila mladim, da v prihodnosti ne bodo le uporabniki, temveč razvijalci novih tehnologij,« je dejal Torkar.

Mark Pleško, predsednik Inženirske akademije Slovenije, govorec na slavnostni razglasitvi, je dodal, da je potrebno vedeti in videti, v čem smo dobri in se na tej osnovi odločiti o svoji karierni poti. Dora Domajnko, prva slovenska Inženirka leta 2018, pa je povzela ključno sporočilo projekta, da je potrebno podreti zid spolnih stereotipov, da so tehniški, inženirski študiji in poklici samo za moške. 

Deset nominirank za Inženirko leta 2019  


Med letošnje nominiranke so bile uvrščene: Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru; Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in skrbnica raziskovalnih projektov v podjetju Iskratel; Barbara Bukvič, pooblaščena inženirka v podjetju IBE; Eneja Osterman, projektna vodja na področju energetskih rešitev v podjetju Interenergo; Kaja Zupančič, avtomatičarka v službi vzdrževanja tovarne v družbi Revoz; Katja Popović, razvojna inženirka v podjetju Gorenje Orodjarna; Mia Lesjak, tehnologinja v oddelku brizganja plastike v podjetju BSH Hišni aparati; Nika Mlinarič, letalska inženirka v podjetju AFormX; Nina Lah, vodja laboratorija za analizo delcev v družbi Lek; Vildana Sulić Kenk, vodja razvojne skupine v podjetju Fotona.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice