Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborski župan Saša Arsenovič je izgubil večino v mestnem svetu.

Pred današnjo sejo je Lista kolesarjev in pešcev sporočila, da zaradi nedavnega »nasilnega ravnanja župana«  izstopa iz koalicije. Župana danes ni na seji. Tik pred njenim začetkom je sporočil, da se slabo počuti, zato sejo vodi podžupan Samo Peter Medved.

Več mestnih svetnikov je želelo od župana odgovore v zvezi z nedavnim incidentom, ko naj bi bil nasilen do 13-letnega fanta. Igor Jurišič iz Stranke mladih - Zeleni Evrope bi župana pozval, naj pojasni dogodek. 

»Da si vzame čas, prepusti vodenje kateremu od podžupanov, v miru razmisli in ko bo slika jasnejša, sprejme odločitev, ki se mu bo zdela primerna,« je dejal.

»Sram me je kot mestnega svetnika. Odstop bi bil edino pravilno ravnanje,« je dodal predstavnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič. Arsenoviča je pozval, naj nemudoma odstopi in opravi vsaj 200 prostovoljnih delovnih ur v kakšni mladinski organizaciji, »kjer se bo lahko srečal tudi z mladimi, ki niso iz elitnih okolij«.

Poziv, da župan več ne vodi sej 

Primož Juhart iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti je predlagal, da župan do nadaljnjega ne vodi sej mestnega sveta.

»Vidim, da je danes to že upošteval. Po statutu župan predstavlja mestni svet, a mislim, da trenutno ni v stanju, da bi nas predstavljal,« je povedal.

Kritičen je bil tudi samostojni mestni svetnik Miha Recek. Arsenoviču je želel v imenu dela mestnih svetnikov vročiti spisano odstopno izjavo, »s katero boste pokazali, da stojite za svojimi dejanji«.

Ob tem je predlagal, da seje mestnega sveta do jesenskih rednih volitev vodi eden izmed mestnih svetnikov, a so mu v službi mestnega sveta pojasnili, da bi bilo to nezakonito. V primeru odstopa župana bi se namreč morale izvesti nadomestne volitve, saj je do rednih volitev več kot šest mesecev.

Na seji tudi izstop iz koalicije 

Lista kolesarjev in pešcev, ki ima v 45-članskem mestnem svetu štiri predstavnike, je zaradi incidenta izstopila iz županove koalicije.

»Obsojamo nasilno ravnanje župana in njegovo samovoljno vzpostavljanje reda po ulicah Maribora. Mestna politika mora samovoljne županove redarske akcije obsoditi tudi zato, ker bi z molčanjem legitimirali tovrstno jemanje pravice v svoje roke,« je povedal njihov predstavnik Josip Rotar.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Fischer (ni preverjeno)

Edino pravilno. Naj spoka nazaj v svoje gostilne, bi bil odličen redar.

Surfeiter (ni preverjeno)

Lista klošarjev in kretenov se tudi strinja z listo nepismenih ...

666 (ni preverjeno)

KAJ JE PEDERČEK ODE TVOJ SAŠKA

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

noro (ni preverjeno)

arsenovič ne želi odstopit. Je nasilen, z ugrizom amputira ude, fizično napada 13 letnike, očitajo mu zlorabe uradnega položaja, krajo javnih sredstev... preberem da so mestni svetniki seznanjeni že z ogromno takšnimi incidenti... mislim da je čas da se arsenovič zahvali občanom in občankam mestne občine maribor da se je lahko obogatel na račun občinskih sredstev da smo mu plačevali za vračanje kreditov bankam pri nakupu gostiln in parkirne hiše ter se poslovi... problem je ker ne želi odstopiti... agresor z takšnim obnašanjem ne more biti na takšni funkciji, spominja me na Kolumbijo leta 1990 ko Pablo Escobar ni želel oditi iz državnega zbora... kam smo prišli... pa smo leta 2022 v evropski demokratični državi...

andrej 57 (ni preverjeno)

Dragi moji marginalci tipa Recek, Rotar , Matjašič......Ljudje niso neumni, ljudje vidijo končno razcvet mesta... in brez skrbi... da so jutri volitve za župana... drugega kroga ne bi bilo. Na Mariborinfo se pa itak oglašajo samo Kanglerjevi troli in marginalci. Draga lista kolesarjev, vceraj je mesto pridobilo -Mbajk. Kje ste bili vi?

Yolbe (ni preverjeno)

Gotof je....

Starejše novice