Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja ocene zdravstvenih in socialnih vplivov pri uporabnikih konoplje, ki prinaša pomembna spoznanja in ugotovitve s tega področja.

V Sloveniji se medicinsko konopljo previdno uvaja v zdravljenje posameznih bolezenskih stanj že nekaj časa, ob tem pa se v javnosti odpira vrsta strokovnih vprašanj in pojavlja mešanje pojmov (industrijska konoplja, medicinska konoplja in uporaba konoplje za osebno rabo v ne-zdravstvene namene). 

Zato je zelo pomembno, da je Svetovna zdravstvena organizacija skupaj s skupino znanstvenikov opravila oceno zdravstvenih in socialnih vplivov pri uporabnikih konoplje, ki ne uporabljajo konoplje v zdravstvene namene in pod nadzorom  zdravnika. Ugotovitve je predstavila v publikaciji z naslovom The health and social effects of nonmedical cannabis, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

V publikaciji opisane posledice za zdravje

Posledice za zdravje, opisane v publikaciji, so podprte z znanstvenimi spoznanji na tem področju. Pomemben doprinos prinaša predstavitev ocene vpliva THC kot glavne psihoaktivne snovi in tudi drugih snovi v dimu, ki nastajajo ob kajenju konoplje, na zdravje človeka, tako neposredno po kajenju konoplje kot po daljšem času redne uporabe konoplje.

Vsebina publikacije se v marsičem razlikuje od precej uveljavljenega mnenja javnosti o nenevarnosti oziroma celo pozitivnih učinkih konoplje, kar se pogosto sliši v slovenskem prostoru in predstavlja v medijih. 

Opozarja na kratkotrajne in dolgotrajne negativne posledice uporabe konoplje in na dejstvo, da so v tej smeri potrebne še nadaljnje raziskave. Navedeno je skladno tudi z mnenjem zdravniške stroke v Sloveniji (publikacija Toksikologija 2018: konoplja). Predstavlja pomembno gradivo tako za strokovnjake kot splošno javnost ter ne nazadnje za odločevalce in politike, na katere se občasno naslavljajo pobude za spremembo zakonodaje tega področja in »legalizacijo« konoplje, sporoča Nacionalni inštitut za nacionalno zdravje.

S publikacijo prikazani stranski učinki konoplje

Pozoren bralec publikacije bo opazil zapisane ugotovitve, da natančno še ne poznamo številnih učinkov konoplje  in da še marsičesa nismo dokazali, čeprav se v javnosti pogosto pojavljajo številne nepopolne ali celo zavajujoče informacije o izključno pozitivnih vplivih konoplje ter celo pozivi k opuščanju (uradnega) zdravljenja in uporabi konoplje. 

Pomembno je, da je Svetovna zdravstvena organizacija s publikacijo prikazala vrsto stranskih učinkov konoplje, ki pa so že znani in dokazani. In slednji so dovolj, da se bralec zamisli in ponovno premisli, kakšna tveganja za svoje zdravje sprejemajo uporabniki konoplje, še posebej mladostniki, oziroma njihovi starši in skrbniki, in spozna, da ima vsakršna uporaba konoplje tudi negativne posledice na zdravje človeka, opozarjajo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

So ugotovili, da ima dim negativne učinke na zdravje? Geniji. Podobno kot pri učinkih nikotina, ko lahko zadnjih 50 let raziskav zaradi te napake vržemo v smeti.

lauraas (nepreverjen)

Konopljin dim je še hujši od tobačnega (več katrana), in ubogemu dr. Drnovšku tudi ni čisto nič pomagala, ko je tako na naglo umrl.

lukapo (nepreverjen)

Čista resnica ... konoplja ni prav nič zdrava v smislu kajenja, saj povzroča veliko škodu pljučem, prav tako pa lahko tvegamo razvoj karcinoma tudi v ustni votlini. Veliko uporabnega znanja pa lahko za nadaljnje branje najdete na slovenskem portalu o konoplji: https://konopljazdravi.si/ Vabljeni k branju!

In reply to by lauraas (nepreverjen)

Starejše novice