Madžarska bančna skupina OTP je po več kot letu in pol vendarle prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM, so sporočili iz OTP.

Pogodba za nakup druge največje slovenske banke je bila podpisana konec maja 2021, OTP pa je vmes že prejela soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju.

Kupnina naj bi znašala okoli milijardo evrov

Nova KBM, ki je bila do zdaj prek luksemburške družbe Biser Bidco v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), bo tako vendarle dobila novega lastnika. 

Kupnina tudi tokrat ni bila razkrita, je pa po pisanju medijev znašala okoli milijardo evrov.

Zaključek transakcije bo po navedbah OTP predvidoma sledil v naslednjih dneh, takoj zatem pa se bo začel proces združitve SKB, ki jo je OTP kupila leta 2019, in Nove KBM v okviru skupine OTP, s čimer bo po navedbah prevzemnika nastala največja banka v Sloveniji po posojilih in denarnih vlogah.

V OTP želijo aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva«

V OTP pravijo, da želijo poleg stabilnega in dobičkonosnega poslovanja »aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva«. Napovedujejo ponudbo najsodobnejših, hitrih in dostopnih finančnih storitev, tako znotraj poslovne mreže kot prek naprednih digitalnih kanalov.

Kot navajajo, bodo posebno pozornost namenili razvoju hitrih kreditnih produktov z realnimi pogoji za mala in srednja podjetja. Podpreti nameravajo tudi velika lokalna podjetja pri vstopu na tuje trge in širitev v tujino prek medsebojno koristnih partnerstev.

Skupina OTP v Sloveniji ni aktivna le na bančnem področju. Prek družbe Mendota Invest je odkupila projekt komercialnega dela ureditve območja osrednje ljubljanske železniške postaje. V OTP pravijo, da so načrte za gradnjo nepremičninskega projekta, ki ohranja ime Emonika, že posredovali v soglasje ministrstvu za naravne vire in prostor. 

Kot je pred časom razkril ljubljanski župan Zoran Janković, so plačali že tudi skoraj 25 milijonov evrov komunalnega prispevka.

Na eni največjih urbanističnih črnih točk v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborčan1970 (nepreverjen)

In bo tudi banka (sedež) šla v Ljubljano. Vsi bomo na koncu hodili v službo v Ljubljano ali Avstrijo. Žalostno!!!

44 (nepreverjen)

pa je sla,
ameri zasluzili, mi pa hlapci in vse zgubili

ah (nepreverjen)

Sedež bo v Emoniki Ljubljana. Lepo si nas podajajo in preprodajajo, sedaj ko smo jo dokapitalizirali... Še moja dva jurja delnic so mi "spičli", še za sekret papir mi ni ostalo :)))))

SLO (nepreverjen)

Vse pomembno imajo ali bodo imeli tujci?! Imajo že vodne vire, banke, ogromno ozemlja,...
V lastni državi Sloveniji bomo manj vredni od tujcev?!
Kapitalizem je za majhne države katastrofa. Seveda se tega 'naši vrli politiki' (vsi po vrsti) dobro zavedajo a ukrepajo pa nič!

PureŠtajarac (nepreverjen)

Što plačete ko pičke, Sloven-aci? Zar se vi nazivate muškarcima? Pa nije ni čudo, da vama jebu vaše žene sami "stranci". Ništa od vas, takozvani (drugi) "Švajcarci". A sad vas ponovo jebu vaši "crveni mundiri", komunjare, i to bivše, izlapele, sa pičkičem Kučopaziteljem na čelu. Eeeeeee, majmunčeta! Zoki Korleone je za vas car! Idioti! Opančina iz Saraoraca vam je več godinama gradonačelnik "Lubijane", najlepšeg ...... Vukojebina, breeee!

Starejše novice